Blogolj!

A románoknak nem kell saját aranyuk, mert drága lenne hazaszállítani

Ragnar Volarus

A román aranykészlet egy részének hazaköltöztetése két szociáldemokrata politikus ötlete volt. Azt most hagyjuk figyelmen kívül, hogy egyikük, név szerint Liviu Dragnea rács mögött tengeti mindennapjait, míg a másik – ő Nicolae Şerban - lassan csak portás lesz saját pártirodájában, olyannyira háttérbe szorult.

Az általuk beterjesztett törvénytervezetet az akkori kormányoldal által dominált parlament el is fogadta. A jogszabályra az alkotmánybíróság is rábólintott, de Klaus Iohannis államfő kihirdetés helyett megfontolásra visszaküldte a parlamentnek.

Ez pedig tök jó, mert most saját kormánya vette át az irányítást, az új kabinet pedig sokkal inkább hajlik arra, hogy Londonban hagyja a pénzt. Ehhez pedig a nemzeti banktól kért segítséget. Ők ahogy kell, telesírták a zsebkendőjüket, hogy ez mennyire rossz lenne, és olyan állásfoglalást küldtek a kormánynak, amelyben az arany hazaszállításának hátrányait ecsetelik.

Eszerint azért, hogy Londonban őrizzék a román aranyat, az aranykészlet értékének csupán 0,004 százalékát kell évente kifizetni, míg az arany hazaszállítása mintegy 1,4 millió euróba kerülne a jegybank szerint, amiből több mint húsz évig lehetne fizetni az angolokat, hogy ők őrizzék.

Ez természetesen nyomós ok, a kormány ezért nem is támogatja, hogy az arany hazakerüljön.

Csakhogy a költségvetési szakbizottság PSD által uralt, így elvetette az államfő kifogásait – miszerint az arany hazaszállítása sérti az EU alapszerződését, a törvény elfogadása előtt nem egyeztettek az Európai Központi Bankkal, illetve figyelmen hagyja az eurózónához való csatlakozási törekvést –, így könnyen megtörténhet, hogy a parlament ismét az eredeti formájában fogadja el.

Akkor pedig a nemzeti banknak bármennyire is fáj, tennie kell a dolgát.

Amúgy Románia 103,7 tonna arannyal rendelkezik, ennek értéke 2018 decemberében 3,7 milliárd euró volt. Az arany mintegy 60 százalékát, 61,2 tonnát őriznek Londonban, ebből Dragnea 56 tonnát hozatott volna vissza Romániába.

https://gorbetukor.blogstar.hu/./pages/gorbetukor/contents/blog/90025/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?