Blogolj!

Minek nevezzelek?

Mindig izgulunk, vajon születendő gyermekünk lány lesz, vagy fiú? Amíg tart a bizonytalanság, a legtöbben kiválasztják a számukra kedves nevet mindkét nemből. Akár többet is, elvégre nem mindig olyan nagy az egyetértés a szülők között.

Fotó: flickr

Ám akikben pislákol némi értelem és jóindulat – nameg szeretik leendő gyermeküket –, azok biztosan nem a Nintendó vagy Kazetta nevet adnák a kisdednek. Szerencsére ezeket nem is lehet, bár voltak akik ezt tervezték, de a Magyar Tudományos Akadémia keresztnevekről döntő 5 fős testülete végvári vitézként őrzi az emberi idiótaság felettébb ingatag határát.

Jelenleg összesen 1780 férfi és 2333 lánynév szerepel a hazai Utónévtárban, mely 2019-ben egészen egyedi, már-már bizarr nevekkel bővült. Bár a lista eddig is elég bőséges volt, hiszen már évek óta morgolódhatnak a gonosz mostohák – viszont a törpék örömtáncot lejtenek - a Hófehérke keresztnév miatt. Aztán ha valaki szeretné és mondjuk Őz a családneve, a Gida keresztnév is rendelkezésre áll. Persze csak fiúknak! Ám idéntől ha Péter a vezetéknevünk, akkor gyermekünk lehet igazi szuperhős, a Pókember is, azaz Péter Parker.

Már szinte a fülemben csengenek a néhány év múlva egy óvodai csoportban elhangzó egészen szürreális mondatok. Ilyenek, mint:

Dzsúlió, ne turkálj Cvi orrában, és Jukundusz fülében sem. Kücsid és Modesztosz, azonnal gyertek le a függönyről! Hányszor szóljak Giszmunda, hogy zsebkendőbe fújd az orrod, és ne Szüntüké szoknyájába! Melkisédek és Skolasztika, ne szórjátok a homokot Dezideráta hajába! Főleg ne Asszunta bugyijába! Ejnye Koriolán, mit szólna ehhez édesanyád?

Azért van még Remény! Az is egy keresztnév! De szépen hangzik a Kis Gesztenye Füzér, ha már két keresztnevet adunk a gyerkőcnek. De biztos van olyan elvetemült, aki Pintyőkének vagy Őzikének hívná leányát.

Minden Kandidának tervezett leánygyermek nevében könyörgöm, csak ezt ne!


2019-ben anyakönyvezhető különleges férfi nevek:

Apaj, Agamemnon, Alpár, Aszmet, Aurélián, Barakony, Benája, Bors, Ariel, Vérbulcsú, Dzsasztin, Dzsúlió, Cvi, Csatár, Boáz, Brájen, Enrikó, Erdő, Erős, Euszták, Gotlíb, Fajsz, Fernándó, Jefte, Jukundusz, Hananjá, Hannibál, Hamilkár, Hárs, Gida, Góvinda, Fortunátó, Kajetán, Karcsa, Kardos, Karion, Kerubin, Krizosztom, Koriolán, Kos, Kövecs, Kratosz, Kresmir, Kücsid, Lizander, Lukréciusz, Modesztusz, Malakiás, Malik, Manóhar, Melkisédek, Mózsi, Naftali, Nárájan, Naróttama, Nepomuk, Odiló, Orlandó, Piramusz, Polikárp, Raúf, Rátold, Román, Srídhara, Tamerlán, Tonuzóba, Tullió, Vérbulcsú, Vitályos, Vulkán, Zílió, Zuriel.

2019-ben anyakönyvezhető különleges női nevek: 

Adelgund, Adeodáta, Agrippína, Ajándék, Ájlin, Ajnácska, Akaiéna, Áldáska, Ánfissza, Annunciáta, Angyalka, Arany, Árpádina, Asszunta, Balzsam, Barack, Barka, Baucisz, Bogárka, Brohe, Búzavirág, Cila, Csaga, Denerisz, Delfina, Dezideráta, Dzsindzser, Ekaterina, Életke, Eperke, Fahéj, Fehérke, Füzér, Gesztenye, Giszmunda, Gyopárka, Hágár, Hatidzse, Havaska, Hófehérke, Hunorka, Ifigénia, Immakuláta, Ingeborg, Kandida, Kisanna, Korall, Küllikki, Lula, Maminti, Mátka, Mirandolína, Moána, Nájiká, Nilüfer, Nurbanu, Oana, Opika, Őzike, Pintyőke, Pompónia, Poppea, Psziché, Remény, Romi, Rozamunda, Skolasztika, Szengláhák, Szüntüké, Tavaszka, Tűzvirág, Ünige, Vanília, Vrindávani, Zöldike.

https://gorbetukor.blogstar.hu/./pages/gorbetukor/contents/blog/88253/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?