Blogolj!

Kapaszkodjunk meg: Delhusa Gjon találta fel az apát! Is!

Kecskés István

Bizony! Úgy általában. Nemcsak a sajátját, hanem mindenkiét. Legalábbis nagyon gyanús, bár azért kikérem magamnak.

Delhusa Gjon (balra) zöldségeket beszél (Fotó: videa.hu/life.hu)

Történt, hogy Pápai József (Joci) megnyerte a Dal című énekversenyt, vagyis ott lehet Tel-Avivban a sok külföldi versenyzővel (fiúkkal, lányokkal is) együtt az Euróvíziós dalfesztviálon (most hagyjuk, hogy Euro, Tel-Aviv, meg általában ezt az egés kamufesztivált, nem ide tartozik). A lényeg, hogy Joci eldalolta „Az én apám” című örökbecsűt, amire felkapta a fejét a görög-albán-magyar ősöktől származó, legalább egy slágerrel bíró Delhusa Gjon és azt mondta bele a bulávrsajtóba, hogy: 

A dal nem meríti ki a plágium fogalmát, viszont ezt az ötletet én már kétszer megírtam. Megírtam az Apám egy szóra című számot, és magát az ötletet innen meríthették. Anyáról sokat, de apáról szóló dalt eddig nem hallottam más tollából, nekem viszont kettő is van! A dalom szellemiségét kölcsönözték ki, ami egy szívzenészt talán még érzékenyebben érint, mint a zenei plágium. (…) Van egy stúdió, ahol jártam nem is olyan régen, és ahol pont az apámhoz írt dalt mutattam meg. Sokan stú­dióznak itt, szerintem Joci is, és akár így is történhetett az ötletem kölcsönvétele.

Ugye ezt is el lehetne intézni egy szóval: barom!!!

Attól a nyilvánvaló idiótizmustól vonatkoztassunk el, hogy Gjoni még sosem „hallotta más tollából”, mert ezt úgy is rákeni a magvas gondolatokat lejegyző sajtómunkásra. Sokkal fontosabb, hogy a buzuki hangjától rettenetesen félő (nem megy olyan tájra…) érdekes művész szerint az apa egy ötlet, amit ő kétszer is megírt. 

Okos! Mint egy üres flakon!

A próba végett beírtam a zeneszoveg.hu oldalon a keresőbe az „apám” szót. „Nagyjából 3,990 találat (0.12 másodperc)” – mondjuk ebben benne van a google is. De nézzük: Zorán – Apám hitte, Hooligans – Apám, Szabó Balázs – Apám a vadludakkal, Kárpátia – Az én apám, Bye Alex – Apám sírjánál, Magna Cum Laude – Azt akartam apám, Curtis – Apám, Für Anikó – Apám lánya, Kormorán – Volt apám, volt anyám. Tovább is van, mondjam még? 

Szóval minimum ennyien lopták a szellemiséget az apa feltalálójától Delhusa Gjonitól. Az amúgy kicsit sem szórakoztató, kiöregedő félben lévő dalnok a minap azzal került be a híradásokba, hogy eljegyezte, a nála 42 évvel fiatalabb barátnőjét. Olcsó poén, hogy az apja lehetne, mert akár a nagyapja is, de ez legyen a csaj baja. Mindenesetre ilyen komoly vállalás után nem csoda, hogy Gjoni furákat nyilatkozik. 

https://gorbetukor.blogstar.hu/./pages/gorbetukor/contents/blog/69337/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?