Blogolj!

Esik eső a portára, fél vagyon lesz annak ára

Dorogi László

Bevallom, először nem értettem pontosan mi annak a nagyszabású kiskunhalasi tervnek a célja, amelyet a helyi képviselőtestület nyugtázott és elfogadott. Fizetni fognak az eső után!? Hát nooormális?

Fotó: egyazegyben.com

Eső után köpönyeg - gondolhatják a kiskunhalasiak. A baj még nem történt meg, csak csúnya magyarsággal élve megtörténőben van. Októberben már rendeletté válik az a tervezet, amelyet a helyi önkormányzat elfogadott, ennek lényege a következő:

kötelező lesz a kiskunhalasi telkek tulajdonosainak PÉNZT FIZETNI az önkormányzat kasszájába azért, hogy az elvezesse telkükről az esővizet.

Azaz, technikailag nem is az önkormányzat fogához kell verni a garast, hanem a telken belül nem tárolható, vagy el nem szikkasztható esővizet a tulajdonosnak saját költségén kell csatornába vezetnie, aminek használatáért, ahogy fogalmaznak, "csekély összegű közműdíjat" kell fizetni.

Hát noooormális? Csak hogy mindenki értse, lefordítjuk Besenyő Pista bácsi-nyelvre.

AZ eső leesik AZ égből, AZ ember A telken AZT nem tarthassa meg. Az utcára sem folyathatja ki A vizet, mert A közösségi együttélés szabályainak ez A megsértése. Az meg bizony csúnya dolog. Nem? DE!

Kis foci, kis pénz, nagy foci, nagy pénz alapon: kis telek, kis költségek, nagy telek, nagy költségek. Aki ugyanis nem tudja megoldani az víz elvezetését és tárolását, mert olyan kicsi a kertje, annak például nem kellene fizetnie. Azt egyébként, hogy kinek mennyit kell, egy képlet alapján számolnák ki, amelyben a telek méretét és a leesett csapadékot szoroznák össze.

x négyzetméter szorozva y milliméter eső = z forint.

Szóval a tervből októberre lesz rendelet, de az már most kiderült, nem minden lakosnak nyerte el tetszését a közös teherviselés, hiszen a kiskunhalasi önkormányzat megbízott egy céget, hogy egy médiakampány keretében magyarázzák el a lakosságnak tulajdonképpen miért is az évezred ötlete az esőpénz.

Tőlünk nyugatibb országokban, mint például Németországban persze jól bevett szokás háztető- vagy más néven esőadót fizetni, ami nem is olyan csekély összeg. A németeknél a háztetők alapján szabják ki a díjat és hiába van valakinek esővíz-gyűjtő hordója vagy tartálya, mindenképpen a teljes tetőterület alapján kell fizetniük.

Kiskunhalas egy lépéssel közelebb lépett Nyugat-Európához, ki lesz a következő?

Címkék: eső, Kiskunhalas
https://gorbetukor.blogstar.hu/./pages/gorbetukor/contents/blog/53979/pics/lead_800x600.jpg
eső,Kiskunhalas
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?