Blogolj!

Nem gondolná, mi az, amiben ott lihegünk az amcsik nyakában!

Pintér M. Lajos

Május 19-én „ünnepeljük” az európai napját. Magyarországot csak az USA, Mexikó és Új-Zéland előzi meg a rangsorban. Még mindig nem világos? A kép után nem marad titok!

Fotó: MTI/Balázs Attila

(Görbe) tükröm, tükröm, mondd meg nékem! Nem, sajnos (még) nem az életszínvonalról firkálgatunk, de szerencsére nem is az egy napra vetített merényletek számáról. Itt és most véget vetünk a rétestészta nyújtogatásának, és mivel már pattanásig feszültek az idegek: lelőjük a poént.

Erre nem leszünk büszkék: Magyarországon a 4. a legnagyobb az elhízottak aránya a világon. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a felnőtt magyar lakosság körében feltűnően nagy az elhízás mértéke: 28-31 százalék. A világrangsort az Egyesült Államok vezeti Mexikó és Új-Zéland előtt, de sajnos nem maradunk el sokkal a dobogósoktól.

Május 19-én – ami Európában az elhízás elleni nap – a szakemberek arra figyelmeztetnek, a túlsúly összefüggésben áll a szív- és érrendszeri betegségek (csak azért is soroljuk, szigorúan elrettentésként: a magas vérnyomás, a szívinfarktus és a stroke), a 2-es típusú cukorbetegség, számos daganatos betegség és ízületi kórkép kialakulásával, de okozhat alvási apnoét és légzésproblémákat, epekövességet és depressziót is.

Hölgyeim és uraim! Tudták, hogy már napi 100 kcal (kalória) feleslegesen bevitt tápanyag évi öt kilogramm súlynövekedést jelenthet? Nem világos? Akkor beszéljünk világosan: a 100 kalória két deci sör, egy üres palacsinta vagy tizennégy szem nasi-mandula energiatartalma.

Úgyhogy hátrébb az agarakkal!

Éjünk (egészség)tudatosabban, 2030-ig nem is lehet más a cél, minthogy minél inkább rontsunk a helyezésünkön ezen a ranglistán. Hulljunk ki az első ötvenből, majd az első százból, aztán szervezünk egy nagy közös nemzeti bulit!

Addig is mindenki saját felelősségére eldöntheti, hogy a csendes többséghez vagy a hangos kisebbséghez akar-e tartozni...

https://gorbetukor.blogstar.hu/./pages/gorbetukor/contents/blog/52825/pics/lead_800x600.jpg
elhízás,Magyarország,túlsúly,USA,világranglista
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?