Blogolj!

Trump szereti a focit

Pintér M. Lajos

És lobbizni is tud, mivel igazi nagypályás játékos. Marokkó pedig kezdhet aggódni.

Az észak-koreai minidiktátor pacifikálása után sportos vizekre evezett az amerikai elnök. Ezúttal is nem arra gondolunk, hogy 2017. januári beiktatása óta a százötödik alkalommal golfütőt ragadott volna, hogy kiszellőztesse fejét a zöldben, hanem a futball (avagy az amiknál: soccer) ügyében végzett némi agytornát, és mozgatta meg (ujj)izomzatát.

Donald Trump ugyanis – Gálvölgyi után szabadon – szereti a focit. És ha szereti, akkor rossz ember nem lehet.

A labdaőrült elnök tehát harcba szállt a 2026-os világbajnokság rendezéséért, hiszen erről van mostanság szó. Az USA Kanadával és Mexikóval közösen pályázik, de a szakértők szerint a sok afrikai és közel-keleti ország mellett Franciaország és Oroszország támogatását is bíró Marokkó a nyári FIFA-döntés esélyese.

Vagy csak volt...

„Az USA ERŐS pályázatot rakott össze Kanadával és Mexikóval a 2026-os világbajnokságra. Nagy kár lenne, ha az olyan országok, amelyeket mindig támogatunk, az amerikai pályázat ellen lobbiznának. Miért támogatnánk ezeket az országokat (az ENSZ-ben is), ha ők nem támogatnak minket?”

– tweetelte Trump. A látszatra „csöppet” nyomásgyakorló üzi címzettejei június 13-áig mérlegelhetik, hogy értik-e a tréfát vagy sem. Mert valószínű, hogy szeretni nem szeretik.

A sportdiplomáciában persze korántsem szokatlanok az efféle eszközök. Már a 2002-es Salt Lake City-i ötkarikás játékok kapcsán sem a nyúl vitte a vadászpuskát Samaranchnak, és az idei katari foci-vb patrónusai is fontmilliókban mérték a kenőanyagot. Vagyis semmi sem drága, és e tekintetben az amerikai elnök sem megy a szomszédba, hiszen a cél szentesíti az eszközt. Marokkó tehát felkötheti a gatyát, aminek amúgy jobb, ha mélyen a zsebébe nyúl.

Maradva a legendás (sport)közhelyeknél: a Trump-tweet tükrében az afrikai pályázat híveinek főhet a fejük, hogy elrúgják-e pöttyöst, vagy továbbra is labdába akarnak rúgni. Mert a labda ugyan gömbölyű, de a karaván halad, és csak a karaván halad.

https://gorbetukor.blogstar.hu/./pages/gorbetukor/contents/blog/51868/pics/lead_800x600.jpg
Donald Trump,foci,labdarúgás,USA,vb 2026,világbajnokság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?