Kiverte a biztosítékot a hitleres gyerekkönyv

Tóth Marcell

Egy indiai kötet szerint a legnagyobb vezetők egyike volt. Nem mindenki volt elragadtatva ettől a kijelentéstől.

Életüket annak szentelték, hogy az országuknak és az embereknek jobb legyen – írja egy „Nagy vezetők” című indiai gyerekkönyv. A legnagyobb felháborodást az váltotta ki, hogy a kötet borítóján ott található Adolf Hitler német diktátor, akiről – a holokausztban meghalt milliókat és a világháború katonai és polgári áldozatait figyelembe véve – nem szívesen állítaná senki, hogy uralma eredményeképpen végül jobb lett a népének.

A többi szereplőt kevesebb kritika éri, pedig ott van rajta az első Nobel-békedíjas, aki lebombázott egy másik Nobel-békedíjast, azaz Barack Obama, valamint Narendra Modi indiai miniszterelnök, aki nem állított meg a választási kampánya sikere érdekében egy muszlimellenes pogromot, amelynek eredményeképpen több mint kétezer ember halt meg.

A New York Times megkérdezte, hogy mégis miként került Hitler a címlapra. Annshu Juneja, a kiadó vezetője e-mailben azt válaszolta, hogy „Barack Obama, Nelson Mandela és Mahatma Gandhi és Hitler azért kerültek a kötetbe, mert vezetői képességük és beszédeik befolyásolták a tömegeket. Nem a magatartásáról, a nézeteiről van szó, esetleg arról, hogy jó vezető, vagy rossz vezető volt-e, hanem egyszerűen ábrázolja, mennyire erőteljes vezetőnek számított – fogalmazott a kiadó vezetője.

https://gorbetukor.blogstar.hu/./pages/gorbetukor/contents/blog/50022/pics/lead_800x600.jpg
botrány,Hitler,Mahatma Gandhi
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?