Blogolj!

Tökutolsó magyar, amerikai, venezuelai síelő szkeletonos – sírjunk, vagy nevessünk?

Kecskés István

Bekerültünk az olimpia paródiái közé: a magyar felmenőkkel rendelkező amerikai Elizabeth Swaney tökutolsó lett síakrobatikában. Lényegében érvénytelen gyakorlatokkal.

Az egyetlen érvényes kép Elizabeth Swaney szerepléséről – nem egy klasszikus mozdulat (Fotó: MTI)

Nézzük a hírt magát. Elizabeth Swaney utolsó lett a síakrobaták félcsöves számában, amit az MTI így hozott a nagyvilág tudtára: 

Az amerikai születésű Swaney, akinek édesanyja magyar, jószerivel trükkök bemutatása nélkül teljesítette a pályát, amelynek aljára már annyira elfogyott a lendülete, hogy a félcső tetejéig sem ért fel, így az alul helyezkedő fotósoknak képet sem sikerült készíteniük róla. Ennek ellenére néhányan megtapsolták Swaneyt, de ez inkább olyannak tűnt, mint amikor a sífutók férfi 15 kilométeres számában az utolsó mexikói versenyző zászlóval a kezében beért a célba. A teljesítményére végül 30 pontot kapott, amelynél csak a két elesett rivális produkciója volt rosszabb.

A második körben is hasonló sízést mutatott be a 33 éves Swaney - aki előzőleg venezuelai szkeletonosként próbált kijutni az olimpiára - annyi különbséggel, hogy az utolsó elrugaszkodását követően háttal csúszott a célba. 

Ez a hét is jól kezdődik… 

Swaney szabadkártyával került ki az olimpiára. Amelyen ugye egyrészt a részvétel és nem a győzelem a fontos, s ennek az eszmének az értelmében minden rendezvényen van egy szeretnivaló bohóc. Eddie a Sas volt talán az első, aki síugrásban pottyant le a sánc mögé néhány méterrel, aztán ott voltak a jamaicai bobosok, akik fejjel lefelé érkeztek be a célba, aztán emlékszünk még Erci Moussambanira, aki majdnem megfulladt a medencében. És most itt van nekünk Swaney, aki nemes egyszerűséggel tolatva érkezett meg a verseny végén. De talán most nem ez a lényeg. 

Hanem az, hogy ami nem sikerült venezuelai szkeletonosként, az most összejött magyar síelőként. Megvan az utolsó hely! Megvan a nemzetközi figyelem! Siker! A lényeg az, hogy beszélnek róla. A magyar Eddie, Eric… Mondjuk a dokumentálás nem tökéletes, mert nem sikerült olyan gyakorlatokat bemutatni, amelyek közben le lehetett volna normálisan fényképezni. 

Bevallom annak örülök, hogy nem szkeletonosként indult. Az baromi veszélyes sportág. Így csak röhögnek rajta és nem kell sírnunk miatta. De akár azt is lehet… 

https://gorbetukor.blogstar.hu/./pages/gorbetukor/contents/blog/48788/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?