Blogolj!

Így bélyegezte meg Európa a vidám és keresztény Székesfehérvárt

Kecskés István

Óriási botrány! Székesfehérvár nem lehet Európa Kultúrális Fővárosa 2023-ban, mert a bemutatkozó videója, túl fehér, túl vidám és túl keresztény.

Fotó: programturizmus.hu

Nem csoda. Valahogy így eshetett meg a döntés. 

Ültek a döntéshozók Brüsszelben – persze általunk megállítva – és bontogatták a borítékokat. Az egyiken jött egy nagyon hosszú név: Székesfehérvár. Tudtunk volna bonyolultabbat is küldeni, de Hódmezővásárhelyen jelenleg mással vannak elfoglalva az emberek. 

Szóval nézegették a nevet és mivel fogalmuk nem volt róla, hogy a magyar történelem egyik legjelentősebb városáról van szó, elkezdték értelmezni. Eljutottak addig, hogy "Székes" és már ettől is összerezdültek. Mert ez ugye olyan egyházi dolog, márpedig ez mostanság az EU-ban nem túl népszerű. Mármint ez a vallás. Persze ez önmagában még nem lett volna elég ahhoz, hogy kidobják a város pályaművét. Továbbmentek: "fehér". 

Gyorsan bevettek egy nyugtatót, valami erős itallal. "Fehér???" – kérdezgették egymástól hüledezve. "Hogy merik ezt egyáltalán?" – csodálkozott a bódult bizottság. Ez 2018-ban egyáltalán nem elfogadott… Egy város, ami már a nevében is fehér… Felháborító. Ugyanakkor adtak még egy esélyt és megnézték mi az a "vár". 

No, ezen végképp kiakadtak. Miért nem mecset? Az lenne az igazi! A vár az olyan középkori. Nem jó. Ilyen névvel nem lehet Európa Kultúrális Fővárosa egy település sem. Ez kizárt!

Túl vidámak és túl keresztények vagyunk Európának

Hihetetlen indokokkal utasították el a székesfehérvári pályázatot: túl vidámak, nagyon kereszények és sokat táncolnak. Ez ma már nem trendi. Székesfehérvár - papíron - nem lesz Európa kultúrális fővárosa 2023-ban, a döntnökök úgy határoztak, hogy a történelmi magyar város pályázatát nem támogatják.

https://gorbetukor.blogstar.hu/./pages/gorbetukor/contents/blog/48635/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?