Blogolj!

Alacsonyan szállnak a karácsonyfák

Pintér M. Lajos

Vízkeresztkor amit akartok? Na ne! Az emberi leleményességet nem korlátoznánk, de a primitívségnek azért lehetne határa...

Alacsonyan szállnak a karácsonyfák – legalábbis Szegeden. Az interneten leltük a fotót, amely bizonyítja, hogy polgártársaink lustasága és nemtörődömsége (mondjuk ki: primitívsége) sajnos nem ismer határokat.

Beköszöntött vízkereszt, a legtöbb családban ilyenkor elköszönnek a karácsonyfától, mely beillatozta, fényességgel töltötte el az ünnepet. Ha gyökeres, ebben a tavaszi januárban kiültethető a növény, ha vágott, akkor a kuka mellett a helye, de nem azért, hogy gyarapítsa a városi szemét tonnáit, hanem hogy újrahasznosítva mulcsként vagy akár madáretető formájában szolgálja az emberi közösséget. Szóval, normálisék leszedik a díszeket, szépen felnyalábolják a karácsonyfát, aztán lecipelik az utcára, majd – igen! – feltakarítják maguk után az elhullott tűlevelet, hogy a lakótársaknak ne kelljen bokáig gázolniuk benne.

Nem normálisék pedig – mint a mellékelt ábra mutatja – fogják, és egyszerűen kihajítják az ablakon vagy az erkélyen, aztán ahol és ahogy esik, ott és úgy puffan. Ahogy az egyszeri művész megjövendölte:

„Repül a nehéz fa, ki tudja, hol áll meg? Ki tudja, hol áll meg, s kit hogyan talál meg?”

Még szerencse, hogy nem egy járókelőt ütöttek vele agyon – avagy az élet apró örömei... Úgy látszik, tényleg több figyelmet kellene fordítani az oktatásban és a nevelésben a mindennapi együttélés szabályainak elsajátíttatására. Ha már nem mindenki áll kétszer a sorba (reméljük, legalább egyszer beállt...), mikor az intelligenciát osztogatták.

Vízkeresztkor amit akartok? Na ne már! Szomszédok, figyelem, szúrós tekinteteteket a fenyőhajigáló tahókra vessétek! Bátran el lehet küldeni őket melegebb éghajlatra. Ez a minimum.

https://gorbetukor.blogstar.hu/./pages/gorbetukor/contents/blog/46850/pics/lead_800x600.jpg
intelligencia,karácsony,karácsonyfa,primitív,Szeged,tahó,vízkereszt
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?