Blogolj!

Néma leventék: Fodor, Farkas, Gyurcsány, Kubatov (videó)

Pintér M. Lajos

Ne szólj szám, nem fáj fejem – így gondolkodhatnak azok, akik egyáltalán nem szólaltak fel ősszel az Országgyűlésben. Az abszolút rekorder persze az a négy kormánypárti politikus, aki 2014 tavasza óta csendben ücsörög.

Huszonhét képviselő egyáltalán nem szólalt fel az Országgyűlés előző héten véget ért őszi ülésszakán. A legaktívabb szószátyár ezúttal is Rétvári Bence államtitkár volt, a miniszterek közül pedig Lázár János és Orbán Viktor kormányfő vitte a prímet.

A hétfőn ismertetett különleges statisztika szerint Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kereszténydemokrata államtitkára ebben a félévben összesen nyolc és fél órában elmondott 155 felszólalást tett, amivel messze a legtöbbször szót kérő és leghosszabban beszélő képviselője a ciklusnak. A „Parlament Fábry Sándora” 2014 óta több mint 1200 alkalommal fejtette ki álláspontját az ülésteremben, majdnem kétszer annyi alkalommal, mint a második legtöbbször szóló szocialista Gúr Nándor.

Érdekesség, hogy a felszólalások száma alapján Orbán Viktor miniszterelnök (40 felszólalás) valamennyi miniszterét megelőzi a második félévben. A kormányfő felszólalásonként átlagosan kevesebb mint másfél percet beszélt ősszel. A tárcavezetők közül a leghosszabban, összesen több mint másfél órában a Miniszterelnökséget irányító Lázár János (30 felszólalás) szólt – ám ha az esetében a Kormányinfó-show-kat is figyelembe vesszük, akkor toronymagasan veri az összes parlamenti hasbeszélőt. Ráadásul nála – ahogyan Orbán Viktornál is – nem utolsó szempont, hogy a mennyiség minőséggel is párosul. Szóval nemcsak a képviselőtársaknak, de az újságíróknak is érdemes odafigyelniük minden szentenciájukra, el(r)ejtett gondolatfoszlányukra és verbális bravúrjukra.

Az elemzésből az is kiderül, huszonhét, a fizetését egyébként becsülettel bezsebelő honatya egyáltalán nem tartotta fontosnak, hogy felszólaljon az őszi ülésszakban.

Ellenzéki oldalról a parlamenti munkát tavaly ősz óta bojkottáló DK négy független képviselője, köztük Gyurcsány Ferenc pártelnök, továbbá a liberális Fodor Gábor is szótlan maradt az ősszel.

Lehet, ők úgy gondolják, 2010 előtt már megmondták a magukét...

A huszonegy érintett Fidesz-KDNP-s politikus közül negatív értelemben „emelkedik ki” Bíró Márk, Farkas Flórián, Kubatov Gábor és Simonka György, akik az egész ciklusban nem hallatták még a hangjukat, azaz 2014 tavasza óta hűek a „kukasági fogadalmukhoz”.

Az alábbi videó a „Négyek”: Bíró, Farkas, Kubatov és Simonka 2014 és 2017 közötti parlamenti felszólalásait fűzi egybe:

https://gorbetukor.blogstar.hu/./pages/gorbetukor/contents/blog/46097/pics/lead_800x600.jpg
felszólalás,némaság,parlament
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?