Blogolj!

Emberfórban sansztalan

Már csak a dribli hiányzik. De az nagyon. Meg aztán ott van még az ofszájd, a korner, amit valami egészen furcsa okból kifolyólag nem fedeztek még fel ifjú sportriportereink. Pedig egy részük – hallgassuk csak figyelmesen a közvetítéseket – mindent megtesz annak érdekében, hogy az amúgy is egyre szennyezettebb magyar nyelvre még több moslék boruljon.

Mint például a sansztalan. Igen, az esély, esélyes, esélytelen szavakat kigyomlálva belépett a sportriporteri szóhasználatba a sansz, sanszos, és a már említett sansztalan. Már nem is egy, vélhetően kommunikáció–görgőseke-fényező szakot kiváló eredménnyel elvégző „szpíker” röppentette ezeket a tévéképernyőről. Én meg csak dörzsölgettem csengő-bongó-szomorkodó fülem. Pedig az elmúlt években igazán hozzászokhattam volna, hogy egy-egy mérkőzés közvetítése során gyakorta nagyobbat rúgnak a magyar nyelvbe, mint a játékosok a labdába.

Az ellenfél mostanában nem emberelőnyben játszik, hanem emberfórban (hogy az ember miért maradt meg, ki tudja?), a legjobb csapataink nem a legjobb négy közé kerülnek be a nemzetközi kupákban, hanem kivívják a jogot a „fájnel fór”-ban való indulásra. Elborzasztott engem már olyan szóösszetétel, mint a játékvezetői dupló (naná, miért is lenne az páros?), de úgy vélem, ha egyszer egy üzlet beindul, nincs megállás.

És jön a dribli, hoppá! Uraim, ezt a csel helyet tessenek majd használni, mint tették az ősidőkben, a sportnyelv magyarosítása előtt a grundon labdát kergető suhancok. Ugyanakkor – megint csak múltba kanyarodva vissza – a ofszájddal kiválthatják a korszerűtlen, pórias les szavunkat, míg a kornert majd akkor kiabálják, ha szögletrúgás következik. Ja, és „henc-et” ki ne hagyják, ha egy játékos kézzel ér a labdához.

Dehogy vagyok én a ész nélküli szómagyarosítás híve. Elfogadom, hogy a passzt az átadás soha nem fogja kiszorítani a oldalvonalon túlra, mint ahogy a center is megőrzi biztos helyét a közvetítések során. Eszembe sem jutna, hogy futball helyett a rugósdi és a láblabda kifejezéseket ajánljam, mint ahogy tette a múlt század elején néhány nyelvújító. Csak az esélynek kérnék még egy kis esélyt.

Vagy erre már sanszom sincs ebben a hepi, meszendzser fílingtől fullos világban?

https://gorbetukor.blogstar.hu/./pages/gorbetukor/contents/blog/36978/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?